Marek Šulík

narodený 1974 v Žiline

Vzdelanie:

1999 - 2003 doktorandské štúdium na FTF VŠMU v Bratislave

1992 - 1997 absolvoval odbor dokumentárna tvorba na FTF VŠMU v Bratislave, v ročníku Prof. Dušana Hanáka

 

Od roku 2017 je členom Asociácie slovenských filmových strihačov.

Pedagogická prax:

2008 - súčasnosť - pedagóg ADT FTF VŠMU v Bratislave

Lektor na workshopoch s témou film a video:

2019 - Workshop dokumentárneho filmu Almázia - mesto kultúry

2016 - 2017 projekt Dokument na kolesách

2012, 2010, 2009, medzinárodný  Letný workshop MPhilms, Banská Štiavnica

2010, medzinárodný workshop na festivale ZOOM/Zblizenia, Jelenia Gora

2008, workshop Človek v ohrození (spolu s Marcelom Pazmanom), Banská Štiavnica

Ocenenia a nominácie:

2002 CENA REKTORA UMB BANSKÁ BYSTRICA NA ENVIROFILME - BANSKÁ BYSTRICA za film Tretia svetová vojna

2005 Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST, ocenenie ZENTIVA - cena pre mladého filmára. 

2008 cena Special Mention of the Jury” of the Festival of Liberties 2009, film Cesta Magdalény Robinsonovej

2010 RiverRun Award, Special Jury Prizes: strih filmu Ako sa varia dejiny

2013 - 2012 Zvonky šťastia, ocenenia: Strieborný strapec -Lubuskie filmové leto, Cinematik - Film Europe Award za najlepší slovenský dokumentárny film roka.

2016 - Tvorivá prémia Literárneho fondu za film Martin Burlas
2018 - 
Finále Plze, Cena studentské poroty ZČU za nejlepší dokumentární film - Těžká duše
2018 - Tvorivá prémia Literárneho fondu za film Ťažká duša, Nominácia Slnko v sieti za film Ťažká duša, nomináca Cena Tatrabanky za film Ťažká duša

Výstavy:

HOMELANDS, inštalácia fotografií, videa, zvukov a artefaktov, /ISIS ARTS, 2012 New Castle, UK/, spolu so  Zuzanou Hruškovou

ORDINARY FICTIONS, veľvyslanectvo SR v Londýne, 2013,  spolu so  Zuzanou Hruškovou

 

Dlhodobé projekty:

Rodinné archívy - www.rodinnearchivy.sk, od roku 2006

Neve giľa, 2011, Žudro - člen výskumného etnomuzikologického tímu

​Šilalo paňori, 2017, Žudro, SAV - člen výskumného etnomuzikologického tímu

Vydavateľská činnosť:

Vydavateľstvo filmotras s.r.o.

Producentská činnosť:

koproducent - Jmenuji se Hladový Bizón

Filmografia, výber, režisér:

Včelárov rok /1996, VŠMU a STV/

G.G. /1997, Ivo Brachtl a VŠMU/ 

Vrtuľa /1997, STV Bratislava/

Kedysi bolo všetko inak /1998, STV/ 

Nechcené deti – TV series /1999, STV-Návrat/

Dobrovoľníci  /2001, IVO/

Tretia svetová vojna /2001, STV a Media 3

Čo si myslíte o NATO? /2002, IVO/

Sedem magických rokov /Návrat, 2005/

Cesta Magdalény Robinsonovej /RAMI AGENTURA, SFU, 2008/

Cigarety a pesničky /Žudro, 2010/  - spolu s Janou Bučka

Diana, alebo cesta do šoubiznisu / STV, 2010/

Chcela som byť matka /Návrat, 2011/

Zvonky šťastia (Žudro, punkchartfilms, RTVS, 2012) - spolu s Janou Bučka

Konzervy času - Citlivé témy, Takto sa vtedy žilo, Ostávam s láskou (Protos production, RTVS, 2012)

Veštica zo Záhonku (Filmarium, RTVS, 2012)

Peter Župník, trasa Paríž - Levoča (Sentimental films, RTVS)

Celnice/Colnica - HRAD PREPEVNÝ (RTVS, Furia film + 2013)

Slovenské kino - Hra na dieťa, Hitchhiker films, RTVS 2014

Modranský sirotinec, Modranská beseda

Prvá - Ľudmila Šapošnikovová, Hitchhiker films, RTVS 2015

Roman Berger, lament protest, nádej (Cyklus Hudobníci), 2014

Martin Burlas (Cyklus Hudobníci), 2015

Modranská majolika, 2017
Ťažká duša, Žudro, SAV, RTVS, 2017 (festivaly)


Filmografia, výber, strihač

dokumentárne filmy:

66 sezón, Pomocníci, Ako sa varia dejiny, Zamatoví teroristi, Ivan Mistrík, Batastories, réžia: Peter Kerekes

5. október, réžia: Martin Kollár

FREM, Viera Čákanyová

Domáce kinečko, Ikonopis, Krátky film pre Lidu, Paraskina záhrada réžia: Mišo Suchý

Tri Biblie, dva osudy, jedna láska, Ešte chvíľu s Kornelom pobudnúť, Grimasy Friederiky Schullerovej, réžia:Ján Šuda

Setkání s filmem, Český Žurnál - Obnažený národ, Český Žurnál - Blízky ďaleký východ, Český žurnál Krtek a Lao c´réžia: Filip Remunda

GEN - Jožo Ráž, Hranice po našimu, réžia: Jan Gogola

Z kola von, Malá domov réžia: Jaro Vojtek

Jmenuji se Hladový Bizon, réžia: Pavel Jurda

Jednoduché šťastie réžia, Daniela Rusnoková
LUNIK IX, réžia: Michelle Coomber

Varga, réžia Soňa Maletz

Milan Čorba, Milan Sládek, Vladimír Godár, Miroslav  Bázlik, réžia: Martin Šulík

Začít znovu, Narozen 1918 (3 časti), réžia: Eva Tomanová

hrané filmy:

Muž so zajačími ušami, Pohreb prezidenta, réžia: Martin Šulík

Zázrak, réžia: Juraj Lehotský

Démoni, réžia: Robo Šveda

animované filmy:

Drobci, Kto je tam, O dvoch ľuďoch, réžia Vanda Raýmanová

Každodenná paša, réžia: Martin Snopek

Rozhlasový fíčer Čas na prítomnosť, 2019, RTVS

Publikačná činnosť:
Šulík Marek: Mišo Suchý - Moja súkromná legenda
In: Almanach slovenského dokumentárneho filmu, OZ Spoločnosť a film, r. 2011
ISBN: 978-80-970623-3-C
Šulík Marek: Využitie archívneho filmového materiálu v dokumentárnych filmoch

In: Kino-Ikon 1/2005, s.205-216, Asociácia slovenských filmových klubov a SFÚ, Bratislava
Šulík Marek: Z kola von, k filmu bližšie
In: Kinečko, roč.1, č.1 (2010), s.6
Šulík Marek: Český sen - drobná úvaha o reklame a blahobyte

In: Kino-Ikon, roč. 8, č. 2 (2004), str. 160- 166
Šulík Marek: Kto sa neopýta, nič sa nedozvie, alebo antický hrdina v baloniaku.

In: zborník Štyri živly, 2014
Šulík Marek: ... a tam on jazdil a tam sa veselilIn: zborník Štyri živly, 2013

Šulík Marek: Rozhovor s Robertom Kirchhoffom o Kauze Cervanová (pre časopis Kinečko)

Šulík Marek: Hra s ľudskými snami a realitou
In: Kinečko, 2018, https://www.kinecko.com/hra-s-ludskymi-snami-a-realitou/?highlight=%C5%A1ul%C3%ADk
Šulík Marek: Film pre rodičov
In: Kinečko, 2018, https://www.kinecko.com/film-pre-rodicov/?highlight=%C5%A1ul%C3%ADk

 O čo ide? 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now